Havaintoja Lapista
ja lappilaisesta
elämänmenosta



31.7.2004
Viime talvi taisi olla ensimmäinen kymmeneen vuoteen, kun pakastimessamme ei ollut törpöllistäkään hillaa. Ainakaan minua tilanne ei häirinnyt vähääkään. Itse asiassa koko juttu tuli mieleen vasta nyt uuden sadon kypsyttyä. Kaveri houkutteli jängälle eikä motivaatio ole erityisen korkealla.

Joinakin vuosina olemme poimineet saman kaverin kanssa ämpärilliset vadelmia. Niissä on eksoottisen herkun hohtoa, joka hillalta täällä Lapissa täysin puuttuu. Mustikka on ihan kiva, mutta todellinen perusmarja on puolukka. Sitä ilman ei tule toimeen. Lisäksi puolukoita on mukava poimia.

30.7.2004
Nykyisin vapaana kirjoittajana ahkeroiva Yrjö Rautio vertaa Lapin Kansan kolumnissaan palvelun tasoa etelässä ja pohjoisessa: "Luulisi, että kova kilpailu parantaa palveluita, mutta ei se niin mene. Pääkaupunkiseudulla on miljoona asukasta, ja palveluiden tarjoajat voivat luottaa siihen, että aina riittää uusia hyväuskoisia asiakkaita. Pohjoisen yrittäjillä sen sijaan ei ole varaa pilata mainettaan. Täällä tunnetaan ja muistetaan."

29.7.2004
Pesäpallon parista paljastui viikolla surkuhupaisa pikkuskandaali. Toisen osapuolen luovutettua suomensarjan ottelu jäi kokonaan pelaamatta, mutta pelipöytäkirja silti täytettiin. Sen mukaan juoksuja tehtailtiin mukava määrä, viisi kummallakin jaksolla. "Voittajajoukkueen" tilastot siis kohenivat tuntuvasti.

Selitykset menevät pahasti ristiin. Erotuomari muistaa kehottaneensa merkitsemään pöytäkirjaan 2-0 lukemat ja mainitsemaan luovutuksesta, järjestävän seuran edustaja puolestaan väittää tuomarin nimenomaan kehottaneen laatimaan normaalin pelipöytäkirjan.

28.7.2004
Lapsuutensa ja nuoruutensa - 20 pitkää vuotta - Oulussa asunut toimittaja Tuomas Enbuske ei ilmeisesti ole vieläkään täysin toipunut kokemuksesta: "Oulussa on ylipäätään helpompi olla, jos juo vähän kaljaa." (City)

27.7.2004
Etelässä on tuskailtu kesäsäiden kanssa, mutta Ylä-Lapissa kelit ovat olleet kohdallaan. Heinäkuun aikana 17 päivänä joko Utsjoki tai Inari on ollut Suomen lämpimin paikkakunta. Tänään tilasto näyttäisi vielä kaunistuvan. Kesän lämpöennätys 29,8 on mitattu Sevettijärvellä, Inarissa siis. Joskus näinkin päin.

26.7.2004
Kesä on kukkeimmillaan, mutta hokkarinnauhoja kiristellään jo jäähalleissa. Kauden avaa perjantaina Raumalla pelattava Pitsiturnaus. Hupaisalta kuulostava nimi selittyy paikallisilla perinteillä, jotka eivät liity mitenkään jääkiekkoon.

25.7.2004
Tänä kesänä Ounaskosken rannoilla käyskentelevät turistit voivat ihastella yöttömän yön lisäksi myös kelluvaa saunaa. Ja jos poronsarviasemakaava panee pään pyörälle, paikannuspisteet auttavat orientoitumaan.

Lapin tieverkko on sen verran harva ja kehittymätön, että lisää kulkuväyliä tarvitaan. Inariin puuhataan kahta uutta tietä, joista toinen halkoisi Hammastunturin erämaata reitillään Kutturasta länteen. Erämaa-alueen (Vätsäri) ja kansallispuiston (Övre Pasvik) läpi kulkisi toinenkin, Nellimistä Norjan puolelle.

24.7.2004
Käynti metsämuseossa pani ihmettelemään, kuinka koville ihmiset ja eläimet savotoilla joutuivat. Puut kaadettiin pokasahalla tai justeerilla ja vedätettiin hevosella uittoreitin varteen odottamaan kevättä. Täällä Lapissa vetojuhdaksi joutui joskus porokin.

Monista museoon kootuista entisajan koneista ehkä mainittavin on Nuorttin konesavotalla (v.1913-1916) palvellut höyryveturi.

23.7.2004
Tommi on tehnyt jokirannassa vieraillessaan mieltään kuohuttaneen havainnon: "Siltaa ylittäessäni katsoin että vesi on likaista. Juoksin toiselle puolelle ja koko tyyni Kemijoki oli aivan paskainen." Jatkossa paskan olomuoto täsmentyy "töhkäksi", jota on veden seassa.

Ei syytä huoleen. Korkealla ollessaan vesi huuhtoo rannalta mukaansa kaikenlaista roskaa. Kun vesi alkaa laskea, joki palautuu entiselleen. Aivan juomakelpoista Kemijoen vesi ei ole, mutta ei missään tapauksessa likaista.

22.7.2004
Lapin Kansa pitää Tanskassa järjestettävää joulupukkien kokoontumista "ilveilynä" ja "väärien pukkien päivänä", jota ainoa oikea pukki aiheellisesti boikotoi. Jokainen suomalainen tietää, että joulupukki on aivan muuta kuin savupiipuissa kiipeilevä pelle, joka kaiken lisäksi tupakoi ja juo Carlsberg-olutta.

21.7.2004
Sinnikkäästä valistustyöstä huolimatta kaikki lähipiiriini kuuluvat eivät ota uskoakseen, että huippujääkiekkoilijat ovat keskimäärin fiksua väkeä. Esimerkiksi kanadalainen Ken Dryden on kuusinkertainen Stanley Cup -voittaja, asianajaja, kirjailija, parlamentaarikko ja nyt myös ministeri. Tiedon tarjosi Hockeyblog.

20.7.2004
Norjalainen lääkäri Anne Godding on vaarassa menettää lääkärilupansa, koska kirjoittaa käsin kaikki potilaitaan koskevat muistiot ja sairaskertomukset. Godding (55v) vetoaa siihen, että hän ei ole "tietokoneikäluokkaa". (Lapin Kansa)

19.7.2004
Monista Zeppeliinikuvista ehkä kiinnostavin löytyi Hesarista: varmaankin helikopterista otetussa kuvassa Helsinki levittäytyy hassun ilma-aluksen alapuolella. Myös tämä on erinomainen.

18.7.2004
Jorma Purasen valokuvanäyttely Karttoja ja kertomuksia täyttää Rovaniemen taidemuseon yläkerran. Ensimmäistä salia hallitsevat pääosin Grönlannissa kuvatut sarjan Kieli kuin vieras maa värikuvat. Peremmältä löytyy kuvia Purasen aikaisemmista mv-näyttelyistä, kaikki suurikokoisiksi vedostettuina.

Suosikkisarjassani Curiosus Naturae Spectator Puranen yhdistää sitaatteja löytöretkeilijöiltä tämän päivän maisemaan. Kuvissa arktisista hautapaikoista maisema esiintyy ilman taiteilijan lisäämiä tekstejä, silloinkin omaperäisesti nähtynä ja kuvattuna. Vaikuttava näyttely!

17.7.2004
Tunturimittarin tihutyöt Lapissa ovat tältä kesältä ohi, ja triljoonat toukat odottavat koteloituneina uutta tulemistaan. Kotelovaihe kestää 5-6 viikkoa, jonka jälkeen Käsivarressa lepattaa perhosia kuin lumihiutaleita.

Ennen pakkasten tuloa perhoset pariutuvat ja naaraat munivat. Jatko riippuu talven laadusta: jos pakkasta on muutaman päivän ajan enemmän kuin 36 astetta, munat tuhoutuvat. Mutta jos talvi on lauha, toukka-armeija on ensi suvena entistä massiivisempi.

16.7.2004
Eilisessä tv-ohjelmassa haastatellut ohjaajavieraat olivat vaikuttuneita Sodankylän elokuvajuhlien välittömästä ja pörhistelemättömästä meiningistä. Saksalainen Wolfgang Becker luonnehti Sodankylää pikkuruiseksi kyläksi keskellä ei mitään. Ihmisiä ei näy missään - muualla kuin elokuvien esityspaikoilla. Ne ovat täyteen ahdettuja.

15.7.2004
Ranuan Simojärvellä järjestettävä Kultainen Taimen -vetouistelukilpailu eroaa muista vastaavista tapahtumista siinä, että Simojärven kilpailussa ei saa käyttää moottoria. Kilpailun johtaja Jaakko Ilvesluodon mukaan ylimääräisellä moottorinpärinällä ei haluta häiritä luontoa ja mökkiasukkaita.

14.7.2004
Kilpisjärven kylän laitaan rakennetuista ja rakennettavista luksustason loma-asunnoista huomattava osa on "Tromssan liikemiesten ja julkkisten" omistuksessa. Lyhyen ajomatkan lisäksi norjalaisia vetää Kilpisjärvelle Suomen hintataso: esimerkisi perushyödykkeet liha, viina ja tupakka ovat edullisia Norjan hintoihin tottuneille.

Myös talviset hauskoittelumahdollisuudet houkuttelevat: päinvastoin kuin Norjassa vapaa-ajan kelkkailuun suhtaudutaan Enontekiöllä huomattavan vapaamielisesti.

13.7.2004
Käsivarren Lapissa käynnissä oleva tunturimittarin massaesiintyminen on mahdollinen, jos syksyllä runsastunut kanta saa talvehtia edullisissa oloissa. Viime talvena kovia pakkasia ei ollut, ja triljoona tunturimittarin toukkaa syö parhaillaan tunturikoivikoita lehdettömiksi.

Mitä koivikoille tapahtuu, jos talvet ennusteiden mukaisesti muuttuvat pysyvästi nykyistä lauhemmiksi?

12.7.2004
Vesikelkkailijat avasivat kilpailukautensa Kittilässä. Moottorikelkka tosiaankin pysyy pinnalla, jos vauhtia on riittävästi. Ja sitähän on, parhaimmillaan yli 100 km/t. Lajin alkuaikoina kunnon kilpailua oli vaikea saada aikaan, sillä selvä enemmistö kelkoista upposi heti lähdössä.

11.7.2004
Päivän humalaisuutinen tulee taas Inarista. Huonoon liftausmenestykseensä tuskastunut miekkonen ryhtyi häiriköimään nelostiellä Ivalon ja Inarin välillä. Lopputuloksena oli kummastakin suunnasta tulevan liikenteen tukkeutuminen. Sumaan juuttui mm. viisi turistibussia. Kyyti järjestyikin lopulta - poliisiasemalle. (Lapin Kansa)

10.7.2004
Aamukierroksella tarkkailin kasvillisuutta ja mietin ojakärsämön tunnistamista: kukkivana helppo, entä muulloin? Tiukkaa saattaisi tehdä kuten Biologinplantullekin. Kerrassaan mielenkiintoista lukea, mitä Hailuodon ja Oulangan kenttäkursseilla nykyisin touhutaan.

9.7.2004
Olin lähettämässä Pietarikuvia nähtäville, kun toiminta päättyi ilmoitukseen palvelintilan loppumisesta. Soneran liittymään kuuluva 25 megaa täyttyy kuvilla helposti, jopa nettikokoisilla. Viikonlopun aikana sivusto on tarkoitus askarrella uuteen osoitteeseen.

8.7.2004
Hesarin Vieraskynä -palstalla 3.7. susien oikeuksia puolustanutta filosofi Leena Vilkkaa neuvotaan pysymään "omalla pätevyysalueellaan pyrkimättä määräilemään, mikä luonnontieteiden tutkimustuloksissa on paikkansa pitävää".

Ohjeiden antaja puolestaan väittää, että "Susien hyvin täydellinen rauhoitus metsästykseltä on juuri saanut aikaan sen, että susi on menettänyt luontaisen pelkonsa ja varovaisuutensa sekä alkanut tunkeutua ihmisen elämänpiiriin."

Vai täydellinen rauhoitus! Nimenomaan tehokas metsästys - laillinen ja laiton - on syynä siihen, että tehokkaaksi lisääntyjäksi tiedetty susi ei pääse runsastumaan.

7.7.2004
Ruorijuopon löytyminen ei näinä aikoina ole erityisen hätkähdyttävä uutinen. Mutta se on, että puhalluskokeessa alkometrin asteikko loppui kesken. Näin pääsi käymään Inarijärvellä Veskonniemen vesillä. Verikokeen antamaa virallista noteerausta ei kerrottu.

6.7.2004
Tärkeät asiat pyrkivät unohtumaan, mutta vastaavasti pintaan pulpahtelee sattumanvaraista sirpaletietoa vuosikymmenien takaa. Naapurissa asuvan ornitologin kanssa jutellessa muistin, että ensimmäinen ulkomainen rengaslöytöni tuli Belgiasta Zele -nimiseltä paikkakunnalta. Lintu oli räkättirastas.

5.7.2004
Jouni kävi hakemassa hartaasti odottamansa pyörän. Erona entiseen mm. levyjarrut, joustava etuhaarukka ja 8 vaihdetta (21). Toivottavasti menopeliä ei ihan heti varasteta. Lukko maksoi 40 euroa, avaimessa on valo!

4.7.2004
Alkukesän saaliit Tenolla ovat olleet poikkeuksellisen vaatimattomia. Lohikuninkaan titteli irtosi tällä kertaa titillä, joka painoi vain 1,415 kg. Vuodesta 1981 jatkuneen kalastuskilpailun ennätyslohi vuodelta 1991 oli kunnon vonkale, painoa 22.4 kg.

3.7.2004
Äsken postiluukusta kopsahtaneen Hesarin kuukausiliitteen Ajantieto -osassa käsitellään porojen touhuja kesäisessä luonnossa esimerkiksi tähän tapaan:

"Muutenkin kesä on kiihkeää aikaa poroille. Erityisesti tokkien suurimmat urokset parittelevat niin villisti, että ne kuluttavat loppuun elintärkeän rasvakerroksensa. Kun pakkaset tulevat, ne paleltuvat armottomasti jängälle."

Viereisessä jutussa kerrotaan Kuhmossa 12.5. satelliittipannalla varustetun uroskarhu Juhan edesottamuksista. Runsaan kuukauden aikana kk-liitteen nimikkokarhu retkeili pääosin Venäjän puolella yli 500 kilometrin matkan. "Tytöt oli varmaan mielessä", tulkitsee tutkimusmestari Seppo Ronkainen.

Teksti voi olla samanaikaisesti informatiivinen, kepeä ja tosiasioissa pitäytyvä. Tässä mielessä juttu karhusta on erinomainen, poroista kertova sen sijaan ei ole.

2.7.2004
Kemijärvellä järjestetään viikonloppuna Yöttömän yön papatuspäivät. Kuulostaako houkuttelevalta? Ohjelmassa on mm. työnäytöksiä vanhoilla koneilla.

Jos teema vetää yleisöä, jonkinlaisia Pörpötyspäiviä vietettäneen ensi suvenakin jossain päin maakuntaa. Siihen väliin mahtuvat yleislappilaiset kevättalven pärinäviikot.

1.7.2004
Edesmennyt arvostettu saamelainen monitoimitaiteilija Nils-Aslak Valkeapää kuuluu todenneen, että kaikki mitä saamelaiset tekevät, on taidetta.

Muotoilu on sen verran jyrkkä, että tekee mieli vähän loiventaa: kaikki mitä saamelaiset tekevät, on saamelaistaidetta. Taiteilijoita karsinoitiin Jutajaisiin liittyvässä matineassa Rovaniemellä.