Havaintoja Lapista
ja lappilaisesta
elämänmenosta31.8.2004
Raimo Sailas nosti kissan pöydälle ja herätti vilkkaan keskustelun. Korkeat kustannukset eivät ole kunnallisen päivähoitojärjestelmän ainoa ongelma: kyse on myös vastuun hämärtymisestä. Millainen aikuinen kasvaa lapsesta, joka kuskataan päivähoitoon viikon jokaisena päivänä ympäri vuoden?

30.8.2004
Viimeinenkin toivonkipinä kultaketjun jatkumisesta sammui Ateenan helteisille kaduille. Tällä tuskan ja häpeän hetkellä voimme lohduttautua sillä, että myös Ruotsille olympialaiset olivat paha pettymys: asetetusta tavoitteesta jäätiin roimasti. Kaiken lisäksi seitsemästä mitalista vain neljä oli kultaisia!

29.8.2004
Inarin tiehankkeista on paikkakunnalla virinnyt vilkas keskustelu. Nellimin kylästä Norjan puolelle suuntautuvalla tieyhteydellä on laaja kannatus, mutta sen kanssa kilpailevaa Kutturan-Repojoen tietä luonnehditaan maailman turhimmaksi.

28.8.2004
Pussit ahterissa puhuttavat Ateenassa. Kaarina Järventaus muistuttaa uusimmassa Vihreä Lanka -lehdessä, että meressä lilluvat muovipussit ovat riesa muillekin kuin purjehtijoille: "Merikilpikonnat menehtyvät usein tuskallisesti nieltyään meduusaksi luulemansa muovipussin. Muovipusseja on löydetty myös valaiden, delfiinien ja hylkeiden sisuksista."

26.8.2004
Kajaanin käräjäoikeudessa luettiin keskiviikkona syytteet kolmen suden ampumisesta. V. 1953 syntynyt sotkamolaismies tunnusti ampumiset, mutta tähdensi halunneensa vain suojella arvokkaita metsästuskoiriaan joutumasta suden hampaisiin:

"Se on hirveä hermopaine, minkä alla koiramies täällä elää. Ei sitä kaupunkilainen tai koiraton metsämies voi ymmärtää. (...) "Jos Suomen laki edellyttää, että arvokkaampi pitää säilyttää niin silloin koira ajaa sudesta ohi."

25.8.2004
"Olemme halunneet julkaista kirjan Finnmarkin kolmella elävällä kielellä, norjaksi, saameksi ja suomeksi." Näin kerrotaan eilen kirjastosta löytyneen Finnmarkin lintuatlaksen esipuheessa. Painovuotta ei kirjasta löytynyt, mutta veikkaan 90-luvun alkuvuosia.

Tuoreimpia kirjaan ehtineitä päivityksiä oli tieto myrskypääskyn pesimisestä Vardön edustalla sijaitsevalla Hornöyan saarella. Kyseessä on kottaraisen kokoinen merilintu, joka käy maissa vain vuorokauden pimeänä aikana. Myrskypääsky aloittaa pesintänsä vasta elokuussa öiden pimennyttyä; poikaset jättävät pesän joulukuussa.

Selitys erikoiseen pesimäbiologiaan on se, että maalla avuttomasti liikkuva ja pienikokoinen myrskypääsky olisi valoisana aikana helppo saalis suurille lokeille.

Edit: kirjan julkaisemisen jälkeen lajinimi myrskypääsky on muuttunut myrskykeijuksi.

24.8.2004
Hockeyblogissa ihmetellään, kannattaako harjoituspelin nähdäkseen maksaa sataa euroa. Tällaista hintaa pyydetään pääsylipusta Globenissa huomenna pelattavaan Ruotsin ja Suomen väliseen maaotteluun. Samaan aikaan Djurgårdenin ja Juventuksen väliseen mestareiden liigan jalkapallo-otteluun pääsee puolta halvemmalla.

Itse tässä pähkäilen paikallisen jääkiekkojoukkueen kausikortin hankkimista. 75 €:n hinnalla näkisi 17 ottelua, eli jo kymmenen pelin jälkeen olisin omillani. Toistaiseksi lappilaisen jääkiekon taso ei ole tyydyttänyt, mutta vaikeaa tuntuu olevan hallilta poiskaan pysyä.

23.8.2004
Seuraan o-kisoja hajanaisesti ja toisella silmällä, niitä näitä mietiskellen. Esimerkiksi että missä lajissa oma tulos ja suoritus näyttäisi vähiten säälittävältä. Ehkä pienoiskiväärin makuuasento voisi olla hyvä valinta: ainakaan epäsporttinen olemus ei häiritsisi katsojia. Tulostavoitteeksi kahdeksikon keskivauhti ei tunnu mahdottomalta.

Kesäkisojen pallopeleistä tutuin on pöytätennis, jota nuorempana pelasin hyvinkin paljon. Kiinalainen Zhang Yining suorastaan häikäisi eilisessä naisten loppuottelussa. Arvioin hänen syöttönsä niin vaikeiksi, että onnistuisin palauttamaan enintään yhden kymmenestä.

Eilinen kisapäivä päättyi ansaittuihin ruotsalaisjuhliin. Naapurissa on upeita urheilijoita!

22.8.2004
Irtiotto Photoshopista onnistui koetelluin keinoin. Katsoin paikan päällä neljä kiekkopeliä: JYP-SaiPa Keuruulla, Tappara-Linköping ja Ilves-Kärpät Tampereella ja JYP-Lukko Jyväskylässä. Tässä vaiheessa kautta hallitsevan mestarin otteet vakuuttivat, JYPin ilahduttivat. Tamperelaisista Tappara esitti selvästi valmiimpaa peliä.

Hakametsän halli oli toki ennestään tuttu, mutta vuosien takaa. Tein vastaavanlaisen uudelleentutustumisen Helsingin vanhaan halliin viime joulukuussa nuorten mm-kisojen aikaan. Nämä jo 1960-luvulla valmistuneet kiekkoareenat palvelevat edelleen tarkoitustaan kelpo tavalla. Oheistiloissa on varmaankin moittimista, mutta kiekkokulttuuri on kummassakin vahvasti läsnä. Siitä pidän.

Hakametsän hallissa erityisen vaikutuksen tekivät mestaruusviirit: Ilveksen päädyssä 16, joukon jatkona KooVeen viiri vuodelta 1968. Tapparalla ja sen edeltäjällä TBK:lla mestaruuksia on 15.

16.8.2004
Nettipäiväkirjaa aloittaessani asetin tavoitteeksi jatkaa vuoden ajan ja katsoa, miltä sitten tuntuu. Toinen tavoite oli kirjoittaa päivittäin jotain vaikka kuinka pientä.

Päiväkirja täyttää tänään kaksi vuotta. Vanhimmat merkinnät ovat jo historiaa, jota silmäilen uteliaan kiinnostuneena. Lähinnä itseäni varten tehtyjä muistiinpanoja näyttävät lueskelevan muutamat muutkin. Kiitoksia vain kiinnostuksesta. Sijoitukseeni blogien top-listalla olen erittäin tyytyväinen.

Elokuussa 2002 Pinserin listalla oli kuutisenkymmentä nimikettä, nyt lähes tuhat!

Juhlapäivän varsinainen merkintä voisi olla harakka-aiheinen. Eilen pelatussa RoPSin ja Jaron välisessä Veikkausliigan ottelussa (tulos 0-2) aktiivisin rovaniemeläinen kuuluu olleen kesy harakka. Se pyöri pelaajien jaloissa, istuskeli kummankin maalin ylähirrellä ja lennähti jopa vierasjoukkueen pelaaja-aition katolle, mistä valmentaja Hannu Touru sen karkotti.

Ilmeisesti sama lintu on nähty Pohjanhovin lähistöllä kiusaamassa koiria mm. vetämällä hännästä.

15.8.2004
Kesän puhutuin elokuva Fahrenheit 9/11 on nyt nähty. Aivan hukkaan rahat eivät menneet, mutta mestariteoksesta ei todellakaan ole kysymys. Hyvien kysymysten ja näkökulmien vastapainoksi riitti jankutusta ja alleviivaamista lähes sietokykyni rajoille. Jäin ihmettelemään Cannesin tuomariston ratkaisua ja sitä, onko elokuvasta sittenkään merkittävää apua Bushin kampeamisessa Valkoisesta talosta. Toivottavasti on.

14.8.2004
Emile De Antonion v. 1971 valmistunut Millhouse: A White Comedy on uutismateriaaliin perustuva "dokumentti" istuvasta presidentistä Richard Nixonista. Jos oikein muistan, lajinsa klassikoksi noussut filmi on tavattoman hauska. Michael Moorella on suuret saappaat täytettävänään.

13.8.2004
Tunturimittarin toukkien lehdettömäksi syömät koivikot näyttävät toipuvan koettelemuksesta. Lämpimän ja kostean kesän ansiosta koivut ovat kasvattaneet jälkisilmuista uudet lehdet. "Käsivarressa on meneillään uusi kevät", kertoo tri Yrjö Norokorpi Metsähallituksesta.

On mielenkiintoista nähdä, millainen ruska saadaan näin poikkeuksellisen kesän jälkeen.

12.8.2004
Mitenkähän maastossa pärjättiin ennen kuin oli kännyköitä? Posiolla (9.8.) suoritetusta eksyneen hillastajan tielleohjauksesta on otettu käyttöön kehittyneempi versio. Kun poliisit eivät Inarissa ehtineet itse pelastustehtäviin, he pyysivät seudulla asuvaa henkilöä ajelemaan tietä edestakaisin, tööttäämään ja ammuskelemaan haulikolla. Meteli opasti eksyneen ihmisten ilmoille. (Lapin Kansa)

Norjassa kaksi hätänumeroon soittanutta suomalaisuskalikkoa haettiin Jiekkevarrin rinteestä helikopterilla. Huonon sään vuoksi helikopteri ei päässyt heti nousemaan, mutta poliisi piti miehiin yhteyttä. Ensin englanniksi, jatkossa suomeksi. (HS)

Suorastaan kolean tuntuinen sää muuttuu ehkä tilapäisesti kesäisemmäksi vielä ennen lunta ja pakkasia. Peruuttamaton merkki syksyn tulosta on kuitenkin se, että Rovaniemellä joudutaan sytyttämään katuvalot.

11.8.2004
Taajamaan änkeytyvät porot tuskastuttavat joitakin Hammerfestin asukkaita niin perusteellisesti, että tavanomainen nokittelu ei enää riitä. Poroja on ryhdytty ammuskelemaan. Erästä kuolleena löydettyä poroa oli ammuttu pienoiskiväärillä kahdeksan kertaa.

10.8.2004
Tervolan seurakunnan pastorin saarnasta on tehty kantelu Oulun hiippakunnan tuomiokapituliin. Tervolalaisen kirkkovaltuutetun mielestä muun muassa aborttia, avoliittoa ja naispappeutta vastustavan pastori Juha Muukkosen julistus loukkaa seurakuntalaisia.

Lyhyt sitaatti Muukkosen Suomen teologisessa instituutissa 5.2.03 pitämästä luennosta selventää hänen näkemystään naisen oikeuksista seurakunnassa: "Niin kuin on laita kaikissa pyhien seurakunnissa, naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia, niin kuin lakikin sanoo. Jos he tahtovat tietoa jostakin, heidän on kysyttävä sitä kotona omalta mieheltään, sillä naisen on sopimatonta puhua seurakunnan kokouksessa."

9.8.2004
Eksyneet hillanpoimijat työllistävät poliisia monin tavoin. Posiolla eteläsuomalainen mieshenkilö menetti korpihilloja jahdatessaan tajun siitä, mihin suuntaan piti lähteä autolle päästäkseen. Sen sijaan auton sijainnin hän osasi kuvailla yksityiskohtaisen tarkasti. Poliisi etsi auton ja huudatti pillejään, kunnes omistaja saapui paikalle. (LK)

8.8.2004
Imatran karhu näyttää selviytyneen onnellisesti takapihoilta oikeisiin metsiin. Ilahduttavaa tapauksessa on se, että erityistä hysteriaa ei syntynyt.

Rovaniemi saa omat karhunsa vasta vuoden 2006 alussa, kun kaupunki ja maalaiskunta yhdistyvät. Sitä ennen täällä joudutaan tyytymään pelkkiin kuviin.

7.8.2004
Viikolla Oulussa käydessäni kävelin monen tunnin lenkin keskikaupungilta torille ja vierasvenesatamaan, poikkesin kirjastossa, mistä jatkoin Pikisaaren ja Hupisaarten kautta takaisin keskustaan. Kyllä ovat kaupunkinäkymät valtavasti muuttuneet, varsinkin torin tuntumassa.

Kaikkea vanhaa ei ole purettu pois uuden alta. Esimerkiksi vanhat makasiinit toimivat liiketiloina mielenkiintoisena kontrastina viereen nousseille kerrostaloille. Eläintieteen laitoksen paikalle on rakennettu hotelli, mutta vanhin osa "Ynniä", puurakennus valtavan korkean kivijalan päällä muistuttaa menneistä ajoista.

6.8.2004
Rovaniemellä järjestetään viikonloppuna suuret hevosten juoksukilpailut. Erno Paasilinnaa mukaillakseni: pressi on paikalla ja totovaihto mittava, joten tämä puoli asiasta on kunnossa. Minua henkilökohtaisesti mikään tapahtuma ei voisi vähempää kiinnostaa, paitsi ehkä Tangomarkkinat. Sielläkin voittajaa tituleerataan sukupuolesta riippuen kuninkaaksi tai kuningattareksi.

Hevosia vastaan minulla ei ole mitään, päinvastoin. Äskettäin satuin näkemään ruotsalaisten tekemän ohjelman, jossa kaksi kaverusta yritti nousta islanninhevosilla Kebnekaiselle. Yritys ei aivan onnistunut, mutta issikoiden rohkeus ja sinnikkyys tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Ihailen myös suomenhevosten suorituksia sodan ja rauhan töissä.

5.8.2004
Taas on aivan pakko kehua fiksuja ja sympaattisia huippu-urheilijoita. Neloskanavan ohjelmasarja World Cup -tähdet esittelee syksyn turnaukseen valittuja suomalaiskiekkoilijoita. Mappela Lehtonen kyselee pelaajilta kaikenlaista yksityiselämään liittyvää.

Eilen paljastui, että kaikki NHL-pelaajat eivät ole hurahtaneet urheiluautoihin ja citymaastureihin: Dallasin Niko Kapanen ajelee vuokratulla Opel Vectralla. Kun Nikon piti keksiä kolme parhaiten itseään kehuvaa adjektiivia, vastaus tuli pitkän miettimisen jälkeen: rauhallinen, järjestelmällinen ja asiallinen! Siis nelosella klo 18.

4.8.2004
Eteläistä ja keskistä Suomea koetelleet monsuunisateet ovat nyt ehtineet tänne Rovaniemelle. Ja vaikka Pello sijaitsee Lapissa, lämpötila siellä on juuri nyt maan alhaisin. Ehkäpä matalapaineet alkavat lopultakin löytää normaalin pyörimissuuntansa, ja Pekka Poudan huolestuneet otsarypyt oikenevat.

3.8.2004
Tervolan Lossirannan uimapaikalta löydettiin lauantai-iltana naisen vaatteet. Poliisi kiinnostui löydöstä sen vuoksi, että vaatteiden omistajaa ei näkynyt paikalla.

Nyt asia on saanut luonnollisen selityksen. Tai no, ainakin selityksen. Vaatteet kuuluivat tervolalaiselle naiselle, joka oli lähtenyt mainittuna päivänä uimaan kohtalaisesti päistyneenä. Aikansa pulikoituaan hän unohti vaatteensa ja käveli alasti kilometrin päässä sijaitsevaan asuinpaikkaansa.

2.8.2004
Tenon lohikesä on heikoin miesmuistiin, joka tässä tapauksessa tarkoittaa noin 30 vuotta. Keväällä Tenon lohesta väitellyt tutkija Eero Niemelä ennustaa, etttä hyviä saaliita joudutaan odottamaan muutaman vuoden ajan.

1.8.2004
Finnmarkin asioista Lapin Kansaan raportoiva Olavi Hoikka kertoo norjalaistutkimuksesta, jossa verrattiin eri puolilla Norjaa asuvien 15-16 vuotiaiden nuorten ajankäyttöä. Tutkimuksen mukaan pohjoisen nuoret tupakoivat ja viettävät aikaansa tietokoneen kimpussa etelässä asuvia ikätovereitaan enemmän. Ruijassa lähes neljäsosa pojista notkuu "elektroonisten laitteiden ääressä" jopa kuusi tuntia päivässä.

Norjalaisten maine reippaina ulkoilmaihmisinä näyttäisi tutkimuksen mukaan olevan uhattuna. Pojista joka kymmenes kertoi, ettei ole ikinä käynyt metsässä tai harrastanut vapaa-aikanaan mitään fyysisiä ponnistuksia vaativaa liikuntaa.

Toinenkin uutinen Norjasta. Tromssan Alfheim-stadionilla pelattiin keskiviikkona kansainvälinen jalkapallo-ottelu, jossa kohtasivat Saamenmaan ja Pohjois-Kyproksen joukkueet. Peli päättyi tasatulokseen 1-1. Järjestäjille oli pettymys, että katsojia kertyi paikalle vain nelisensataa. Saamenmaan ja Ahvenanmaan kohtaaminen Koutokeinossa 1980-luvulla houkutteli paikalle lähes 2000 katsojaa.