Havaintoja Lapista
ja lappilaisesta
elämänmenosta



30.9.2005
Äkäslompolon ja Ylläsjärven kylät yhdistävä ns. maisematie avattiin liikenteelle tänään. Ajoväylä viimeistellään lopulliseen kuntoon tulevana kesänä. Kylät yhdistävää tietä puuhattiin pitkään; jossain vaiheessa tavoitteena oli puhkaista tieyhteys suoraan Yllästunturin läpi.

Lapin lintutieteellinen yhdistys on siirtynyt internet-aikaan. Äskettäin avatuilta verkkosivuilta löytyvät mm. kiinnostavimmat havainnot ja kuntakohtaisesti haettavat esittelyt Lapin lintutorneista.

Valtakunnalliset viikkokatsaukset lintumaailman tapahtumista löytyvät entiseltä paikaltaan BirdLifen sivuilta.

29.9.2005
Olin kuvitellut, että Rovaniemen kaupungin ja maalaiskunnan yhdistyminen lopettaa puistoja ja Ounasvaaraa nakertaneen kilpailun hyvätuloisista veronmaksajista. Mitä vielä! Kaupunki ilmoittaa kaavoittavansa 16 omakotitonttia Rantavitikan Kisapuistoon. Lapin Radion mukaan alueen asukkaat vastustavat virkistysalueen rakentamista, mutta Korkein hallinto-oikeus on hylännyt kaikki kaavaluonnoksesta tehdyt valitukset.

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen kertoi Lapin Kansan haastattelussa 25.9.2005 seuranneensa tarkoin Ylä-Lapin tapahtumia. Lipponen kummasteli Saamelaiskäräjien jyrkkää linjaa. Hänen mielestään tilanne Ylä-Lapissa ei ole taloudellisesti ja etnisesti sellainen, että yksinkertainen "tästä poikki ja pinoon" -malli toimisi.

"Tänne on helppo tulla panemaan yhteisö sekaisin ja lähteä pois ilman, että mitään vastuuta otetaan siitä, mitä jää jälkeen", Lipponen lisäsi tarkoittaen Greenpeacen keväällä järjestämää happeningia.

Puhemies Lipponen piti juhlapuheen Rovaniemen työväenyhdistyksen 100-vuotisjuhlassa lauantaina.

28.9.2005
Kirjoitin kuukausi sitten tällä palstalla Savukoskella ahkeroivan thaimaalaisen marjanpoimijan huipputuloksesta: hän oli poiminut työpäivän aikana 145 kg mustikoita.

Puolukka on mustikkaa joutuisampi kerättävä, mutta silti äskettäin kuulemani päiväsaalis on mykistävä. Ranualainen mies poimi vuorokauden aikana puolukoita peräti 650 kg eli 1000 litraa! Saaliin kantaminen tien varteen kuuluu olleen kovempi homma kuin itse poimiminen. Aikaa suoritukseen kului 14 tuntia.

Ennätyksiä on rikottu myös suomalaisten miehittämällä Sörven lintuasemalla Viron Saarenmaalla. Saarenmaa on kuin suppilo, joka kerää kaikki pohjoisesta etelään matkalla olevat linnut saaren eteläkärkeen. Parhaana päivänä lintuaseman on ohittanut arviolta 673 000 peippoa! Viikon yhteismäärä pelkästään tämän yhden lajin osalta nousee yli kahden miljoonan.

27.9.2005
Aamun Lapin Kansassa pohdiskellaan mahdollisia syitä porohirvaan aggressiiviseen käyttäytymiseen. Poromies Käsivarresta on sitä mieltä, että valmiiksi viettien vallassa oleva porohirvas ärsyyntyy voimakkaista hajuista, esimerkkinä viski, konjakki, voimakkaat deodorantit ja partavedet. Porotutkija ei tyrmää ajatusta mutta toteaa, että tutkimustietoa asiasta ei ole.

Poromiehen arveluun punaisen värin provokatiivisuudesta tutkija ei yhdy: tiedemaailmassa vallalla olevan käsityksen mukaan poro näkee väreistä vain tummuus- ja vaaleusasteet. Jos poro "näkisi punaista", tarkoituksella punaisiin sonnustautuneet hirvenpyytäjät saattaisivat joutua puolustuskannalle. No, ovatpa kaiken varalta järeästi aseistautuneita.

Poron pahoinpitelemäksi joutunut rovaniemeläispariskunta kertoo sunnuntain välikohtauksesta Kalevassa.

26.9.2005
Suurisarvinen urosporo hyökkäsi retkeilemässä olleen pariskunnan kimppuun Kittilässä. Käsittely oli sen verran raju, että uhriksi joutunut mieshenkilö kuljetettiin sairaalahoitoon. Onnea onnettomuudessa edusti varustukseen kuulunut gps-paikannin, jonka ansiosta pelastushelikopteri sai tarkat koordinaatit.

Porojen rykimäaikana näitä sattuu, ei onneksi kovin usein. Kirjoitin Kuusamossa lokakuussa 2002 sattuneesta vastaavanlaisesta tapauksesta näin:

"Aamun Lapin Kansa kertoo Kankaanpäästä kotoisin olevan pariskunnan kokeneen kauhun hetkiä jouduttuaan suurikokoisen hirvasporon hyökkäyksen kohteeksi suositulla Karhunkierros-vaelluspolulla Kuusamossa. "Se työnsi minut kumoon ja ryhtyi sen jälkeen tökkimään sarvillaan ja iskemään sorkillaan eri puolille vartaloa." Tilanne rauhoittui vasta pariskunnan kiivettyä puuhun.

Muistona patikkaretkestä olivat lukuisat mustelmat, murtunut kylkiluu, tikit sääressä ja riekaleiksi revityt vaatteet. Poron käyminen ihmisen kimppuun on harvinaista, mutta ei ennenkuulumatonta. Nimenomaan syksyn kiima- eli rykimäaikana vastaavanlaisia tapauksia sattuu. Kuluneena syksynä porohirvas hyökkäsi autoilijan kimppuun Inarissa."

25.9.2005
Kun Frodo-koira ei enää vedä viikonloppuaamuisin jokirantaan, joutsentilanne piti käydä erikseen tarkistamassa. Yhtään ei vielä näkynyt. Omasta koirasta oli pakko luopua allergian vuoksi. Tästä huolimatta talon koiratase on plus-merkkinen: vakinaisia koira-asukkaita on tällä hetkellä laskutavasta riippuen neljä tai viisi. Ja lisäksi vierailevat mäyräkoirat.

Ennen jääkiekkokauden alkua ennusteltiin Sm-liigan jakautuvan kahden kerroksen väkeen, ja pahnanpohjimmaisten rooliin jo ennalta tuomittuja olivat SaiPa, Pelicans, Ässät, JYP ja KalPa. Joukkueiden määrää (14) pidetään sopimattoman suurena, koska tasokkaita pelaajia on vaikea löytää. Eräiden suurseurojen tavoitteena on jo pitkään ollut enintään kymmenen joukkueen sarja.

Liigaa on nyt pelattu viisi kierrosta, ja asiantuntijoiden arviot heittävät iloisesti häränpyllyä: esimerkiksi kumpikaan helsinkiläisjoukkue ei mahdu sarjataulukon kymmenen parhaan joukkoon! Viime viikon torstain otteluissa muu Suomi rökitti Helsingin numeroin 15-1; eilen sarjanousija KalPa voitti HIFK:n, joka toimii lähes kolme kertaa vastustajaansa suuremmalla pelaajabudjetilla. Juuri tämäntapaiset yllätykset ovat lajin suola - ainakin maalta katsottuna. Kauden edetessä nämä konttaavat jättiläiset varmaankin pääsevät jaloilleen.

Pistepörssiä johtaa "odotetusti" JYP:in Antti Virtanen! IFK:n paras pistemies Tony Salmelainen löytyy sijaluvilta 27 ja Jokereiden paras Ilari "Väärä" Filppula sijalta 47. Jokereiden kultakypäräpelaajan sukunimi on odotettu, mutta etunimi ei. Jokereiden ykkössentterin paikkaa oli kaavailtu pikkuveli Valtterille, joka tavoittelee pelipaikkaa Detroitin NHL-joukkueesta. Yhtä paha viime hetken menetys oli huippumaalivahti Tim Thomasin siirto Bostoniin.

Koko pääkaupunkiseutua ajatellen on sentään lohdullista, että viime vuosien pahin alisuorittaja Blues näyttää kääntäneen kurssinsa.

24.9.2005
Lähestulkoon jokainen etelästä Rovaniemelle muuttanut kuulee ennen pitkää olevansa junantuoma. Toimittaja Tapani Ranta täsmentää tämän päivän Lapin Kansassa, että nimittely kytkeytyy hyvinkin konkreettisesti rautatiehen:

"Rovaniemelle tuli rautatie vuosisadan alussa. Pikkuiseen kirkonkylään alkoi virrata uusia asukkaita, asioita ja aatteita. Tuli työväen aate ja työväen harrastustoiminta, kuten opintopiirit ja näytelmäharrastus, sekä raittiusaate. Uutta menoa ei alkuperäinen väestö katsonut pelkästään hyvällä, varsinkin kun myös paikallisia ihmisiä alkoi tempautua aatteiden pyörteisiin."

Alkuperäisimmät junantuomat edustivat työväenaatetta. Punaisen uhkan väistyttyä junantuomiksi on nimitelty varsinkin luonnonsuojelijoita, mutta myös muita poikkipuolisia ajatuksia esittäneitä etelän variksia.

Tarve karsinoida ihmisiä syntymäpaikan perusteella ei tietenkään rajoitu pelkästään rataverkon vaikutuspiirissä olevaan osaan Lappia. Maantietä pitkin uudelle kotiseudulleen saapuneita kuulee nimitettävän Eskelisen tuomiksi.

23.9.2005
Aftonbladetin uutisessa kerrotaan suomalaismiehestä, joka oli lähtenyt länsinaapuriin lintumetsälle. Syynä oli halu saada olla rauhassa susilta, ne kun häiritsevät jahtia ja ovat vaaraksi koirille. Turha toivo: kesken kaiken paikalle ilmestyi susi, joka hyökkäsi kohti koiraa. Kun varoituslaukaus ei saanut petoa luopumaan aikeistaan, mies sanoi olleensa pakotettu ampumaan suden. Metsästäjää epäillään törkeästä metsästysrikoksesta.

Odotan mielenkiinnolla, miten Ruotsin oikeuslaitos palkitsee tämäntapaisen hätävarjelun. Suomen käräjäsaleissa on suhtauduttu ymmärtäväisesti pyssymiehiin, jotka ovat pelastaneet vastaavalla tavalla koiransa suden hampaista.

22.9.2005
Rovaniemeläisiä hemmoteltiin toisellakin erikoisella tapahtumalla: Lapinaukean kentällä lähes kaupungin keskustassa järjestettiin varsanäyttely. Kaipa ne sitten varsoja olivat, vaikka maallikon silmin katseltuna joukossa oli myös aikuisen näköisiä hevosia.

Runsaslukuisina paikalle saapuneiden päiväkotilasten suosikki oli kemijärveläisori Wauhti-Wintiö, joka nautti täysin siemauksin lasten laulusta ja muusta saamastaan huomiosta.

Arktikumin tangossa liehui eilen eksoottisen näköinen lippu. Rovaniemen osuus vierailusta jatkui Napapiirillä, missä Malesian kuningas seurueineen tapasi paikallisen merkkihenkilön, joulupukin.

21.9.2005
Monissa viestimissä on kerrottu Sodankylässä tapahtuneesta helikopterionnettomuudesta, jossa onneksi vältyttiin vakavilta henkilövahingoilta.

Lapin Radion nettisivuilla sanotaan kopterin pudonneen "Sodankylän Vuotsoon" torstaina aamupäivällä. Jatkossa putoamispaikaksi täsmennetään Vuomaselän poroerotuspaikka. Kalevan uutisen mukaan putoaminen tapahtui "Vuotson Vuomaselässä" keskiviikona noin kello 10.30. Vuotsosta Vuomaselkään on yli kaksikymmentä kilometriä, sama matka kuin Helsingin keskustasta Keravalle.

- Yritämme saada uuden kopterin, jotta porojen kokoamista aitaan voitaisiin jatkaa, sanoi poroisäntä Harri Hirvasvuopio Lapin Radiolle. Helikopteri on siis tarpeellinen, ellei suorastaan välttämätön väline paljon mainostetussa "perinteisessä" poronhoidossa.

Jos Lapin Radion kyselyyn on luottamista, läheskään kaikki lappilaiset eivät suhtaudu innostuneesti nykymuotoiseen, maanomistuksesta riippumattomaan porojen laidunnusoikeuteen. Ko. kyselyiden painoarvoa on tosin vaikea tulkita, koska vastanneiden kokonaismäärää ei mainita.

Tällä kertaa tiedusteltiin, onko porojen vapaa laiduntamisoikeus a) sopiva, b) liian laaja vai c) pitäisikö se lakkauttaa kokonaan. Vastaajista 14% pitää nykytilannetta sopivana ja peräti 86% laidunnusoikeuksia liian laajoina. Kyselyn taustalla lienee Rovaniemen hovioikeuden tuore päätös, joka velvoittaa sodankyläläispaliskunnan aitaamaan kunnan sivukylällä sijaitsevan puutarhan.

Kuten muistettaneen, Greenpeace on nimennyt vapaasti laiduntavan poron Ylä-Lapin ristiretkensä itseoikeutetuksi keulahahmoksi.

20.9.2005
Utsjoki ylitti uutiskynnyksen murheellisissa merkeissä: nuoriso on ryhtynyt imppaamaan ilokaasua. Keskustaajaman lähimetsistä on löytynyt suuri määrä käytettyjä ilokaasuampulleja, joita arvellaan hankitun nettikaupan välityksellä.

Laajoilla verkkosivuillaan mm. anestesian ja leikkauskivun historiaa käsittelevä korvalääkäri Hannu Tapiovaara kertoo brittiläisen luonnontutkija Joseph Priestleyn keksineen ilokaasun jo 1700-luvulla. Kemisti Humphry Davy (1778-1829) esitti, että ilokaasua voitaisiin käyttää apuna leikkauksissa mutta ehdotus jäi vaille huomiota.

Tapiovaara kirjoittaa: "Ilokaasu ei saanut heti sitä asemaa, joka sillä on nykyään leikkauskivun hoidossa. Kaasun hengittäminen aiheuttaa sitä hengittäneillä ihmisillä hilpeyttä ja naurunpuuskia. Pian alettiinkin järjestää huvitilaisuuksia, joissa vapaaehtoisten kaasua hengittäneiden ihmisten toilailut huvittivat yleisöä."

19.9.2005
Vilkas urheilusunnuntai piti sisällään pitkän perinteen katkeamisen. Yhdentoista vuoden ajan jääkiekon ystävien sunnuntai-iltapäiviin on kuulunut maikkarin lähettämän liigapelin seuraaminen. Varsinkin me kiekkokeskusten ulkopuolella asuvat olemme arvostaneet lupamaksun hinnalla tarjottua viikkoannosta.

Jääkiekkoa haviteltiin pitkään maksullisille kanaville, mutta tänä vuonna kaappaus onnistui. Toivoin Canal plussalta räätälöityä kohtuuhintaista sm-liiga -täsmäpakettia, mutta sitä ei kuulunut. Kun sporttikanavan muu tarjonta ei riittävästi kiinnosta, 27 € kuussa on minulle liikaa. Eikä auta, vaikka mainoskampanjan veturina on lajin legenda.

18.9.2005
Kansainvälisen politiikan professorina Arizonan yliopistossa toimiva Keijo Korhonen pohdiskelee Lapin Kansan kolumnissaan Katrina-katastrofin taustoja. Korhonen muistuttaa, että Louisianan ja Mississipin osavaltiot ovat Yhdysvaltain köyhimpiä ja mustimpia. "Amerikkalainen, köyhäkin, on tottunut vastaamaan itsestään. Hän on hidas tottelemaan viranomaisia, myös kun he antavat järkeviä kaskyjä."

Aseistautuneiden joukkioiden mielivallan Korhonen näkee väistämättömänä seurauksena kansakunnan pyssyhulluudesta. (Kansallisella Kivääriliitolla) "NRA:lla on asetehtaiden, äärioikeiston ja fundamentalisti-kristittyjen tuella tarpeeksi varoja ja voimaa saamaan koska tahansa USA:n kongressin enemmistön tuekseen."

Kolumninsa lopuksi Korhonen muistuttaa Venäjään sovelletun viisauden pätevän myös puhuttaessa Yhdysvalloista: "USA ei ole koskaan niin vahva eikä niin heikko kuin miltä se näyttää."

17.9.2005
Poliisia paetaan yleensä urku auki, mutta keminmaalainen mies oli valinnut toisenlaisen taktiikan. Hän onnistui tarkalla ajolinjojen valinnalla estämään poliisin ohitusyritykset monen kierroksen ajan. Uutinen erikoisesta takaa-ajosta löytyi Kalevasta.

16.9.2005
Blogistan tuntuu seonneen onnesta ja innostuksesta: HS:n kuukausiliitteeseen tehdään artikkelia bloggaamisesta. Suuren Ja Mahtavan toimittaja on laskeutunut bloggaajien keskuuteen ja on melkein kuin yksi meistä! Meidät on huomattu!

Voi hyvänen aika. Itse koen bloggaamisen ja muun nettijulkaisemisen parhaana piirteenä mahdollisuuden "tuottaa sisältöä" sivussa valtavirroista ja riippumattomana apurahatoimikunnista.

Onneksi kuorosta kuuluu sentään jokunen soraääni. Jude Vihervaara kommentoi tilannetta näin:

"Onko tämä menestys ymmärrettävissä siten että “Kuukausiliitteestä, päivää” täyttää olemassa olollaan jonkin järkyttävän kokoisen aukon joka suomalaisessa blogivalikoimassa on tähän asti ollut? Jos näin on, niin toivon että joku valaisee minulle että mikä se aukko on kenties ollut. Vai onko tässä kyse yksinkertaisesti vain siitä että ihmiset myös Blogistaniassa tottelevat valtamediaa asiaa sen suuremmin ajattelematta? Vai mistä tässä on oikein kyse? Kertokaa minulle."

(Menestyksellä kirjoittaja tarkoittaa HS-blogin rakettimaista nousua listaykköseksi)

15.9.2005
Korkein hallinto-oikeus on päättänyt, että valtioneuvoston viime vuoden tammikuussa tekemä päätös liittää Kemihaaran suot Naturaan ei ollut lainvastainen. "Vuotos haudattiin lopullisesti", Lapin Radio otsikoi uutisensa.

Päivän kysymykseen "Onko Vuotos nyt lopullisesti haudattu?" vastanneista 56 % on sitä mieltä, että ei ole. Samaa epäilen minäkin.

Kolmevuotinen raakkukantojen tilaa ja esiintymistä Inarin ja Utsjoen vesistöissä sekä pohjoisissa rajajoissa selvittävä tutkimus on tuottanut runsaasti uutta tietoa. Myös lajin levinneisyysalue laajeni, kun tutkijat saivat yleisövihjeen ansioista tietoonsa uuden raakkuesiintymän Utsjoen tunturierämaasta.

Erityisen elinvoimaisia raakkupopulaatioita on Luttojoen vesistössä, missä tutkijat löysivät veteraanien joukosta myös nuorta polvea. Alle sentin mittaisella "poikasella" lienee tosin ikää yli kymmenen vuotta; suurimmat, toistakymmentä senttiä pitkät yksilöt voivat olla jopa 150-vuotiaita. Raakku eli jokihelmisimpukka on eläimistömme pitkäikäisin laji.

14.9.2005
Sanomalehti Kalevan toimittaja Siina Välimaa tarjoaa Rovaniemen lokakuussa järjestettävää kunnallisvaalia käsittelevän uutisartikkelinsa lopuksi omituista disinformaatiota. Lainaus Välimaan tekstistä:

"Vihreiden ehdokasasettelun erikoispiirre on miesten suuri osuus. Vihreiden ehdokkaista yli puolet on miehiä ja kaikkien ehdokkaiden keski-ikä on 40 vuotta."

Piti oikein laskea: vihreiden 34 ehdokkaasta naisia on 17. Minun matematiikallani miesehdokkaita on tällöin sama määrä, Välimaan matematiikalla "yli puolet". Vihreillä naisten osuus ehdokkaista on perinteisesti suurempi kuin millään muulla ryhmällä ja kaiken lisäksi ideaalinen.

Eri ryhmien ehdokkaiden ikärakennetta en vertaillut. Minulle ei auennut, missä tarkoituksessa toimittaja Välimaa mainitsee pelkästään vihreiden ehdokkaiden keski-iän. Ehkäpä tarkoituksena on muistuttaa, että kaikki vihreiden ehdokkaat eivät ole opiskelijoita. Tätäkin pidän pelkästään positiivisena asiana.

Hyvää ja huonoa tuuria oli miehellä, joka luiskahti veneestään Inarijärveen ja pelastautui uimalla lähimpään saareen. Saaresta löytyi kämppä, mutta ei tulentekovälineitä. Miehen omat tulitikut ja kännykkä olivat kastuneet. Ei auttanut kuin jäädä värjöttelemään kämppään, joka sentään tarjosi tuulensuojaa.

Apu tukalaan tilanteeseen ilmestyi seuraavana päivänä paikalle osuneiden kalastajien muodossa.

13.9.2005
Urho Kekkosen kansallispuisto perustettiin vuonna 1983, ja kaksi vuotta myöhemmin avattiin tänään 20-vuotista olemassaoloaan juhliva Tankavaaran opastuskeskus. Nimi on sittemmin vaihtunut muotoon Koilliskairan luontokeskus.

Luontokeskus on vaikuttava rakennus umpimetsässä. Monet olivat kaksikymmentä vuotta sitten sillä kannalla, että Saariselän turistitaajama olisi ollut parempi sijoituspaikka. Ratkaisuun vaikutti kuntien kiistely kompensaatioista: Sodankylän päättäjät vaativat keskusta Tankavaaraan, koska Saariselkä on Inarin puolella kunnanrajaa.

Luontokeskuksen näyttelyssä esitellään alueen luontoa, poronhoitoa ja kumisaapasajan eräretkeilyä.

12.9.2005
Ellei lehdistöseurantani ole pettänyt, Lapissa on jo yli kolme viikkoa jatkuneen karhunmetsästyksen tuloksena saatu hengiltä vasta yksi kontio. Pyynti helpottuu ensimmäisten lumien tultua, mutta osa kiintiökarhuista jäänee tänäkin syksynä kaatamatta.

Kun karhu vieraili kesäkuussa kahdella pelkosenniemeläisellä lammastarhalla, eräs lappilainen kansanedustaja kiirehti vaatimaan Lapin karhunmetsästyskiintiön korottamista "koska kanta on kevätmetsästyksen kieltämisen jälkeen räjähdysmäisesti kasvanut".

Jos väite pitäisi paikkansa, muutama karhu olisi tähän mennessä kaatunut pelkillä vahingonlaukauksilla.

11.9.2005
Pataan pantavat linnut on Lapissa tapana jakaa vesi- ja maalintuihin. Näiden jälkimmäisten metsästyskausi alkoi pääosassa lääniä eilen. Ylikonstaapeli Pertti Parikka Rovaniemen poliisista muistutti, että metsäkanalintujen ampuminen autosta on metsästysrikos, josta kiinni jäävää odottaa aseen ja aseenkantoluvan menetys, metsästyskielto kolmeksi vuodeksi ja sakkoja.

Myös auto tappaa. Rovaniemen ja Vikajärven välillä liikenteen uhriksi oli joutunut kettu.

10.9.2005
Hätäkeskukseen soitettiin eilen iltapäivällä UK-kansallispuistosta: 9-henkinen retkeilijäseurue ilmoitti olevansa eksyksissä. Puhelu katkesi eikä ryhmään enää saatu yhteyttä. Paikalle lähetetty pelastushelikopteri Aslak löysi puolentoista tunnin etsintöjen jälkeen "eksyneet" hyvävoimaisina autiotuvalta. Kännyköiden huonosta kuuluvuudesta johtuen viestiä tuvan löytymisestä ei saatu ihmisten ilmoille.

Tapaus kertoo tämän päivän retkeilijöiden asenteista, siitä kuinka herkästi ulkopuoliseen apuun turvaudutaan. Eksyminen on suhteellista eikä kukaan ollut sairastunut tai loukkaantunut. Sodankylän poliisi toivoo vaeltajien tiedostavan, että gsm-puhelimia ei ole suunniteltu toimimaan tunturierämaassa.

9.9.2005
Yliopiston ja ammattikorkeakoulun perinteinen soutukilpailu Ounaskoskella päättyi ammattikorkeakoulun niukkaan voittoon. Ehkä kurjasta säästä johtuen voittajaveneen perämiestä ei paiskattu jokeen, joten tapahtuman kohokohta jäi tällä kertaa näkemättä.

Kun pohja upottaa pahasti, kokemus ja neliveto eivät välttämättä auta kuivalle maalle. Rainer Sääskilahti huomasi Kolarin Teuravuomalla kaulaansa myöten suohon uponneen hirven. Kuvitettu kertomus pelastusoperaatiosta löytyy paikallislehti Luoteis-Lapin uutisista.

8.9.2005
Ensimmäiset umpinaiset autonkuljetusvaunut otettiin käyttöön elokuussa, ja vuodenvaihteeseen mennessä kaikki vanhat vaunut on tarkoitus korvata uusilla. Toiveissa on, että pakkaskausina määräasemilla juna-autoilijoiden hermoja koetelleet käynnistysongelmat jäävät historiaan.

Aamun Lapin Kansassa huomautetaan, että aivan ongelmatonta ei ole uusikaan kalusto. Viime aikoina rajusti yleistyneet tila-autot eivät mahdu uusiin vaunuihin, jos katolla on suksiboksi. Olenkin ihmetellyt, miten pelkästään korkeussuunnasta löytyvää lisätilaa on tarkoitus "hyödyntää".

7.9.2005
Postauksen jälkeen sarjan keulaan on lisätty toinen koirakuva. Alla sanottu koskee tällä hetkellä viidentenä olevaa, sitä jossa "kulkukoira johtaa kadettien paraatia Pietarissa". Ehkä hieman huvittavana pitämästään tilanteesta huolimatta koira esiintyy yhtä järkähtämättömän arvokkaasti kuin itänaapurin koirat Pentti Sammallahden mainioissa mustavalkokuvissa.

Hesarin Maailman kuvat ovat keskimäärin "hyviä" valokuvia, tyypiltään sellaisia jotka menestyvät kilpailuissa. Joukossa on usein myös oikeasti hienoja kuvia. Hyvä kuva voi olla myös hauska: tänä aamuna bongattu on omiaan ilahduttamaan meitä koirista pitäviä.

6.9.2005
Kittilän Levi on saanut järjestettäväkseen pujottelun maailmancupin osakilpailun tämän ja ensi vuoden marraskuussa. Suomelle ja Lapille tapahtuma tuo näkyvyyttä ja maksukykyisiä asiakkaita. Rovaniemeläistä Tanja Poutiaista lainatakseni liikkeellä on porukkaa, joka laskee talvella mäkeä, keväällä rahoja.

Keskeisenä päätökseen vaikuttavana seikkana lienee halu varmistaa, että pujottelucup voidaan aloittaa hyvissä lumioloissa. Täytyy toivoa, että luonnonvoimat tällä kertaa suosivat Suomessa järjestettävää kansainvälistä urheilutapahtumaa.

5.9.2005
Eilisen päiväkävelyn tein kameran kanssa, kohteina kesän ajan muovin alla korjaustyön kohteena piilotelleet kirkko ja kauppalantalo. Viimeksi mainittu työ oli saatu valmiiksi sopivasti Rovaniemi-päivien aattona: tämä vuonna 1949 valmistunut rakennus on oikea silmän ilo kaupungissamme, joka ei pysty rehvastelemaan vanhalla rakennuskannallaan.

Tässä kauppalantalo kuvattuna touko-kesäkuun vaihteessa ja eilen.

4.9.2005
Blogilistalle oli ilmestynyt joukko näkyvien poliitikkojen verkkosivuja. Pikaisesti silmäiltynä vain Suvi-Anne Siimeksen aikaansaannokset esiintyvät oikeassa ympäristössään; muut ovat sivustoja, joiden ajankohtaisinta antia on oman vaalipiirin ykköslehdessä kaksi kuukautta sitten julkaistu juhlapuhe tai kolumni.

Kiireinen poliitikko ei tietenkään pysty tiheään päivitystahtiin. Mutta sen, mitä blogistanissa julkaistaan, pitäisi mielestäni edes jotenkin poiketa normaalista poliitikon palopuheesta.

3.9.2005
Epäonnistunut poliisitoimi tulee kalliiksi valtiolle. Inarissa takavarikoitiin syksyllä 2002 kaksi karhua, joita epäiltiin laittomasti kaadetuiksi. Tarkemmissa tutkimuksissa kaadot osoittautuivat kaikin puolin asianmukaisiksi, mutta karhujen lihat ja taljat olivat menneet käyttökelvottomiksi.

Käräjäoikeus tuomitsi valtiovallan korvaamaan aiheuttamansa vahingot. Kumpikin osapuoli valitti tuomiosta, ja asian käsittelyä jatkettiin Rovaniemen hovioikeudessa. Korvaussummat nousivat entisestään: lihojen ja taljojen pilaamiselle kertyi hintaa n. 9000 € ja suunnilleen samalla summalla maksetaan voittaneen osapuolen oikeudenkäyntikuluja. Tapauksesta kertoi tämän päivän Lapin Kansa.

2.9.2005
Kun yllättävän pitkään jatkunut hiljaisuus Ylä-Lapissa aikanaan päättyy, puhuttaneen saamelaispolitiikan lisäksi uhanalaisista käävistä. Lehtitietojen mukaan niitä on kesän aikana löytynyt runsaasti suunnitelluilta hakkuualueilta.

SLL:n luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen arvioi tänään tulleessa järjestölehti Luonnonsuojelijassa: "Nyt näyttää siltä, että Ylä-Lapissa lähes jokaisessa talousmetsähakkuussa vaarannetaan uhanalaisia lajeja." Kuronen tarkoittanee Metsähallituksen hakkuita; muiden omistaryhmien talousmetsistä uhanalaisia kääpiä ei varmaankaan ole etsitty.

Metsäaktivistit ottivat uhanalaisten kääpien täsmäetsinnät ohjelmaansa 1980-luvun lopulla, ja niiden ansiosta tietämys heikonlaistesti tunnettujen lajien esiintymisestä on karttunut merkittävästi. Toisaalta on vaarana, että tutkittavien alueiden tarkoitushakuinen valitseminen tuottaa vääristyneen kokonaiskuvan lajien levinneisyydestä. Kurosen puheet joidenkin lajien vaarantumisesta on syytä suhteuttaa Ylä-Lapin suojelutilanteeseen.

Jos vanhan metsän arvo mitataan uhanalaisten kääpien runsaudella, Lapin ykkösalue on Rovaniemen lounaispuolella sijaitseva Pisavaaran luonnonpuisto. Pisavaaran 125 kääpälajia on korkein Suomesta yhdestä kohteesta tavattu kääpälajien määrä. Näyttää siis siltä, että ainakin yksi Lapin suojelualue on ymmärretty perustaa kriittisimpienkin arvostelijoiden mielestä oikeaan paikkaan.

1.9.2005
Photoshopin uusimman täysversion saa täysin laillisesti koneelleen naurettavan halvalla. Tai no, mikä naurattaa ketäkin: 250 € on joka tapauksessa aika paljon vähemmän kuin mitä tuotteesta yleensä joutuu maksamaan. Temppu perustuu Saksasta hankittavaan ohjelman kuutosversioon, joka sitten päivitetään versioksi CS2. Asiasta kerrotaan sivustolla pekola.net.

Suomessa Photarin vanhentuneita versioita on näkynyt myynnissä vain käytettynä.