Havaintoja Lapista
ja lappilaisesta
elämänmenosta31.12.2002
Pakkanen eikun jatkuu, Sallan kirkonkylällä oli mitattu virallisesti 40.2. Sähkölämmitteisissä omakotitaloissa tarkkaillaan kulutuslukemia otsa kurtussa.

Kauppareissulla tapasin seuraavat lintulajit: harakka, varis, pulu, räkättirastas, tilhi, taviokuurna ja urpiainen. Tällä kertaa kamera ei ollut mukana.

30.12.2002
Taviokuurna on linnuistamme luottavaisin (ja helpoin kuvattava). Sain lähietäisyydeltä kelpo kuvia, esimerkiksi tämän. Mutta arvatkaapa mitä tapahtui, kun kuvasin erästä lintua suoraan alta. Aivan oikein, täysosuma objektiiviin!

Valtakieli Koskikadulla vaihtuu hetkeksi, kun nelimoottoriset IL 86 koneet toivat parituhatta matkailijaa Moskovasta Rovaniemelle.

29.12.2002
Vuodenvaihde lähestyy, mutta hiihtokausi on edelleen avaamatta. Pakkasrajana keveillä varusteilla hiihdellessä olen pitänyt viittätoista astetta, nyt on 32. Kävellä sentään tarkenee ja vähän kuvatakin. Onneksi ymmärsin hankkia digikameran, joka mahtuu toppatakin povitaskuun.

28.12.2002
Lapin Radio uutisoi, että Kemijoki Oy aloittaa viipymättä rästiin jääneet metsänuudistustyöt suunnitellulla Vuotoksen allasalueella. Metsäkeskuksen viranomaispäällikön Tommi Lohen mukaan sopimus Kemijoki Oy:n kanssa syntyi yksituumaisesti ja hyvässä hengessä.

Myös altaan kannattajana tunnettu maaherra Hannele Pokka osoittautuu hyväksi häviäjäksi. Hän muistuttaa tämän päivän Lapin Kansassa, että Lapissa on eletty ilman Vuotosta jo viimeiset kolmekymmentä vuotta ja eletään myös eteenpäin.

Lapin Kansan toimituksessa Vuotospäätöksen nieleminen ottaa koville. Jouko Kurppa on jo kolmas päällikkötason toimittaja, joka märisee asiasta pääkirjoitussivun kolumnipalstalla.

27.12.2002
Paliskuntain yhdistyksen hallitus on hyväksynyt uudet säännöt, joita sovelletaan helmikuussa alkavalla porokilpailukaudella. Dopingin käytöstä kärähtänyt poro suljetaan kilpailuista eliniäkseen ja poron omistaja määrätään kilpailukieltoon viiden vuoden ajaksi. Asiasta kerrotaan Lapin Radion nettisivuilla.

25.12.2002
Joulunpyhien runsaan elokuvatarjonnan kohokohtia on Ernest Shackletonin epäonnisesta Etelämantereen retkestä kertova tarina. Tänään esitetyn osan lopulla Endurance juuttui ahtojäihin, joten varsinainen eloonjäämisseikkailu alkaa vasta huomenna.

24.12.2002
Televisiossa näytettiin eilen joulupukin lähtö Korvatunturilta. Paikka saattoi olla aito, mutta valot vaikuttivat enemmän helmi- kuin joulukuisilta.

Tässä joulukuva Kiilopäältä.

23.12.2002
Talvipäivänseisaus Rovaniemellä: auringon yläreuna näyttäytyi horisontissa rautasillan takana ja värjäsi korkeimmat rakennukset hennon punaisiksi.

Samaan teemaan liittyy ensimmäinen julkaistu digikuvani.

22.12.2002
Toivottavasti joulupukki ei pahastu: korkkasin eilen saapuneen paketin välittömästi, panin akun latautumaan ja lueskelin käyttöohjeita. Nyt on jo muutama kuvakin otettu. Uskomattoman monipuolinen vehje kokoisekseen tuo geekolmonen.

21.12.2002
Talkkarimenneisyydestäni johtuen katselen talvisäitä edelleenkin sillä silmällä ja ajattelen myötätunnolla kaikkia kolan kanssa ahertavia.

Eilinen oli talven toistaiseksi pahin tuiskupäivä. Lumi ei varsinaisesti lisääntynyt, mutta vaihtoi vauhdikkaasti maisemaa. Kolakansa joutui palaamaan jo kertaalleen selvitetyille työmaille. (Edellisenä yönä täällä Rovaniemellä satoi parikymmentä senttiä lunta.)

Kaiken lisäksi tuiskulumi muodostaa niin kovia kinoksia, että niihin ei kola pysty. Siinä rajoilla tarvitaanko rautalapiota.

20.12.2002
Liito-orava ja Vuotospäätös saivat pääministeri Lipposen avautumaan eduskunnan kyselytunnilla siihen malliin, että ministereistä vastaavaan on pystynyt vain "torakoiden ja tupajumien" suojelusta riemastunut Sauli Niinistö toukokuussa 1997. Ei ihme, että Mauri Pekkarisen (opp.) oli vaikea peitellä innostustaan.

Puoluetoverit Liisa Jaakonsaari ja Jouni Backman oikoivat puheenvuoroissaan kuumana käyneen pääministerin ylilyöntejä.

19.12.2002
Eilisen Vuotospäätöksen jälkireaktiot osoittavat, että huonoja häviäjiä löytyy muualtakin kuin urheilumaailmasta. Vuosikaudet linjakkaan kritiikittömästi jokiyhtiötä myötäilleen Lapin Kansan pääkirjoituksessa hehkutetaan taas kerran allassähkön puhtautta ja padonrakennustyömaiden siunauksellisuutta:

"Vihreän ja elegantin ekosähkön hylkääminen juuri nyt, kun Suomi on sukeltamassa sähkökriisiin vaikuttaa kaikkea muuta kuin viisaalta linjanvedolta." (…) "Suuret tekojärvet Lokka ja Porttipahta eivät enää moneen vuoteen ole olleet pelkkiä vesivarastoja vaan ne ovat Lapin ihmisten ja matkailijoiden ihailemia ja rakastamia monitoimialtaita, jotka ovat tuoneet maakuntaan enemmän kuin vieneet."

Hieman yllättäen myös Helsingin Sanomat sortuu jälkiartikkelissaan lähes vastaavanlaiseen liioitteluun:

"Tätä menoa Lapissa on tulevaisuutta vain metsänvartijoille ja matkailuyrittäjille. Luonnonsuojeluaktivisteille lopputulos oli suuri voitto, joka varmasti rohkaisee uusiin taistoihin."

18.12.2002
KHO on päättänyt äänin 6-1, että Vuotoksen allasta ei rakenneta. Olisikohan pokaalin paikka!

Lauha lounaistuuli pyyhki kuurat puista ja synkensi maisemat. Onneksi on lunta: miltähän kaamos näyttäisi ja tuntuisi ilman sitä!

Lapissa odotellaan henkeä pidätellen täksi päiväksi luvattua KHO:n Vuotospäätöstä ja 30-vuotisen sodan päättymistä.

17.12.2002
Kierrätyskeskuksen miehet veivät lasten kerrossängyn. 1980-luvun lopulla hankittu mööpeli palveli ansiokkaasti pohjoisen kyläkierroksella: kerrossänkynä Vuotsossa ja erillisinä vuoteina Sodankylän kirkonkylällä asuessamme. Tulipa haikeat fiilikset.

Picalogin päiväkirjan ensimmäinen sivu ilmestyi 19.3.2001, mutta vaihdettiin ensimmäisen vuosikatselmuksen yhteydessä. Kuva esitti neljää harakkaa ja varista tutkimassa jänikselle tarkoitettua heinätukkoa. Aloitussivulta löytyvän manifestin lukeminen auttaa ymmärtämään, miksi projektin nimikkoeläin on harakka.

Päiväkirjan pitäjän kuvia ja ajatuksia esitellään kolmella aukeamalla Suomen Luonto -lehden joulukuun numerossa.

16.12.2002
Lapin Kansan yleisönosastossa väitellään metsäkaartilaisuudesta. Monet lappilaiset provosoituivat Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtajana toimivan Inkeri Yrityksen kirjoituksesta, jossa metsäkaartilaisia nimitettiin demokratian esitaistelijoiksi.

Inkeri Yrityksen luonnehdintaa voidaan pitää yliampuvana ja veteraaneja loukkaavana. Toisaalta Talvi- ja Jatkosodat olivat luonteeltaan kovin erityyppisiä; ainakin Lapissa kieltäytyminen koski vain jälkimmäistä. Jatkosotaan osallistuneidenkin keskuudessa Itä-Karjalan "vapauttaminen" herätti tiettävästi perin ristiriitaisia ajatuksia.

15.12.2002
Lentomelua sumun seasta kuului Rovaniemellä pitkin päivää. Asialla eivät tällä kertaa olleet ilmavoimien Hornetit, vaan turisteja napapiirille kuljettaneet 23 charterkonetta.

Joulukuun aikana Lapin kentille laskeutuu kaikkiaan 340 tilauslentoa, yli puolet Rovaniemelle. Vieraat ihmettelevät lunta, pakkasta, kaamosta, poroja ja moottorikelkkoja. Pikaisen pyhiinvaelluksen kohokohta on joulupukin tapaaminen.

14.12.2002
Alkujaan puhtaasti sodankyläläinen The Extremist soitti jokaisella kuulemallani keikalla vähintään yhden Lynyrd Skynyrd -kappaleen. Illalla TV1:ssä esitetyn taltioinnin nähtyäni ymmärrän, mikä LS:n esittämässä vahvasti bluespohjaisessa southern rockissa pohjoisen poikia kiehtoo. Taltiointi oli vuodelta 1975.

Extremistin urakehitystä jarruttaa oman tuotannon vähäisyys. Soitto- ja laulutaidot ovat sitä luokkaa, että Free Bird saa poikien käsittelyssä arvoisensa tulkinnan.

13.12.2002
Lisäsin saitin puolelle sarjan kuvia Rovaniemen kaupungista.

Lompakko tai kännykkä unohtuu liikkeelle lähtiessä auton katolle keneltä tahansa, mutta viulukotelo vaatii jo erityistä lahjakkuutta. Lapin Kansan Sodankylän aluetoimittaja MV tunnustaa olevansa unohtelija parhaasta päästä.

Jos haluaa ratkaista ongelman jäätävän tyylikkäästi, oikea vaihtoehto on avoauto. Lievemmissä tapauksissa riittää tilavan ostoskorin asentaminen kiinteästi auton katolle.

12.12.2002
Puoli vuosisataa sitten oravakanta oli hyvä pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Niin hyvä, että metsästyksenvalvoja Tauno Mäki ennusti aiemman saalisennätyksen 2 005 000 rikkoutuvan. Oravan roolista tavoiteltuna turkiseläimenä muistutetaan Lapin Kansan 50 vuotta sitten -palstalla.

Pohjoisen metsissä liikkuessaan voi nähdä ilman järkevää syytä kaadettuja järeitä mäntyjä, nyt jo pitkälle maatuneita. Selityksenä puun kaatamiseen on ammutun oravan jääminen vaikeasti kiivettävän puun latvaan.

Orava on edelleen riistaeläin, mutta saa keskittyä varomaan luontaisia vihollisiaan näätää ja kanahaukkaa. Metsästäminen itsessään saattaisi monia pyssymiehiä kiinnostaa, mutta ajatus ylimääräisestä vaivannäöstä ja saaliin nylkemisestä ei varmaankaan houkuttele.

11.12.2002
Hakkuisiin Natura-alueella syyllistyvät muutkin kuin Metsähallitus itse, tiedetään Lapin Radion nettisivuilla. Rovaniemen käräjäoikeudessa käsitellään tapausta, jossa yksityishenkilö kaatoi keloja Rovaniemen maalaiskunnan Herankairassa vuosi sitten.

Aamun Lapin Kansa kertoo, että Metsähallitus on hakannut metsää 13 hehtaarin alueella Karitunturin maastossa Posiolla. Uutiskynnys ylittyy sen vuoksi, että käsitelty alue kuuluu soidensuojeluohjelmaan ja Naturaan.

Metsähallituksen mukaan työtapaturman syynä on inhimillinen erehdys, josta raportoitiin Lapin ympäristökeskukselle välittömästi tapauksen tultua ilmi.

10.12.2002
Kameraseuroissa on perinteisesti pantu kuvia paremmuusjärjestykseen, mutta ainakin Sodankylässä valokuvauksen harrastajat ovat keksineet järkevämpää tekemistä.

Sova ry:n aikaansaannoksiin kuuluu mm. kuvateoksen ja kuntaa esittelevän multivision tuottaminen. 1980-luvun alussa seuran jäsenet kokosivat kunnan ja kuntalaisten historiasta kertovan laajan kuva-arkiston. Nyt aineistosta on valmistunut 300 kuvan digitaalinen kotiseutumuseo.

9.12.2002
Yleisesti ottaen en voi moittia unenlahjojani, mutta junassa suoritukset jäävät vaatimattomiksi. Pyöriskellessä oli aikaa kelata "härkäviikon" tapahtumia. Pysyin tavoitteessani ja näin viiden päivän aikana kolme liigapeliä ja puolikkaan A-nuorten ottelusta.

Näyttää siltä, että tässä vaiheessa kautta pelin taso ja areenan koko ovat kääntäen verrannollisia. Ehdottomasti tasokkainta kiekkoa pelattiin Jyväskylässä Hippoksen pienessä ja vanhanaikaisessa hallissa. Myös tunnelma oli hieno JYPin voittaessa Jokerit.

Hartwall Areenan paikallisottelussa IFK syvensi kotijoukkueen lamaa. Jokereiden sarjajohto on edelleen selvä, mutta väkinäinen virkamieskiekko oli kamalaa katsottavaa. IFK sen sijaan pelasi iloisesti ja ansaitsi voittonsa.

Eilisestä Bluesin ja Kärppien ottelusta odotin jännittävää ja hyvätasoista, mutta petyin pahasti. Ylivoimahyökkäyksistä tehdyt komeat maalit kertovat enemmän Kärppien puolustuspelin heikkoudesta kuin Bluesin hyvyydestä.

Keskisuomalaisen ainoassa Lappia koskevassa uutisessa kerrottiin Ylitornion röyhkeistä porovarkaista.

4.12.2002
Olen lähdössä loppuviikoksi etelään eli Jyväskylään ja Helsinkiin. Ohjelmaan kuuluu seurustelua sukulaisten kanssa, Maaritin kämpän katsastus ja 3-4 jääkiekkopeliä. Junassa istumiseen tuo vaihtelua pistäytyminen vieraalla kielialueella: matkustan Oulun ja Jyväskylän välin Kuopion kautta.

Toivotan palstaa seuraaville juhlallista itsenäisyyspäivää.

3.12.2002
Suomessa ja Brysselissä seurataan herpaantumattomalla mielenkiinnolla maamme uhanalaisten suurpetojen kannan kehitystä. Koska suden ja ahman kontrolloitua rinnakkaineloa porojen kanssa ei pidetä mahdollisena, kantojen on toivottu vahvistuvan poronhoitoalueen eteläpuolella. Toiveita tästä on olemassa.

Lapin Radion nettisivuilla kerrotaan, että onnistuneiden siirtoistutusten ansiosta jo yli puolet Suomen ahmoista elää poronhoitoalueen ulkopuolella. Metsästysneuvos Seppo Mattilan mukaan "ahmakanta alkaa olla jo niin vankka, että poronhoitoalueelle voidaan pian harkita pahimpien porontappaja-ahmojen metsästystä."

Onpa osunut miehen arvonimi kohdalleen!

2.12.2002
"Liigan pienimmästä palkkabudjetista huolimatta joukkue keikkuu neljäntenä. Jos tällainen joukkue olisi helsinkiläinen, sen voittoja hehkutettaisiin urotekoina aukeaman levyisissä otsikoissa."

Lisää suosikkijoukkueestani JYPistä tämän päivän Iltalehdessä.

Porojen pitäminen tarhassa on monella tavalla kyseenalaista touhua varsinkin silloin, kun sitä harrastetaan poronhoitoalueen ulkopuolella. Lapin Radion mukaan Etelä-Pohjanmaan, Satakunnan ja Hämeen parissakymmenessä porotarhassa viettää tällä hetkellä aikaansa yli 300 poroa.

Etelään siirrettyjen porojen toimenkuvaan ei yleensä sisälly virikkeitä tai haasteita, mutta onneksi poikkeuksiakin on. Oulun edustalla sijaitsevassa Hailuodon saarikunnassa porot toimivat kesäisin ympäristönhoidollisissa tehtävissä. Perinteisen laidunnuksen loputtua rantaniittyjen pensoittumista joudutaan pitämään kurissa muilla keinoin.

Ruokapalkkaan tyytyvistä työntekijöistä toivotaan pensoittumisongelmaan luonnonmukaista ja kokonaistaloudellista ratkaisua.

1.12.2002
Helsingin Sanomat julkaisi 21.11. artikkelin, jossa arvosteltiin Greenpeacen vaatimuksia ja toimintatapoja. Huomiota sai osakseen mm. Greenpeacen tyyli käyttää "vaatimusten vipuvartena saksalaisia kustannustaloja".

Metsävastaava Matti Liimatainen tähdensi 23.11. julkaistussa vastineessaan, että "Greenpeace ei pyri karkottamaan metsätöitä Lapista". Gp:lle riittää, että Metsähallitus ei hakkaa luonnonsuojelun ja monikäytön kannalta tärkeitä metsiä.

Seuraavana päivänä HS käsitteli asiaa pääkirjoituksessaan otsikolla "Globaalia brandipeliä suomalaisessa metsässä". Sävyltään sovittelevassa loppukappaleessa edellytetään kaikilta osapuolilta kuullun ymmärtämistä.

Eilen huomasin yllätyksekseni HS Tuoreiden etusivulla linkin Suomen Greenpeacen sivuille. Siellä väitetään HS:n alkuperäisen artikkelin "virheellisyyden ja asenteellisuuden" johtuneen Metsähallituksen tiedotuksesta, jonka toimittaja on purematta nielaissut.

Valtakunnan ykköslehden linjattomuus ihmetyttää. Olen pannut merkille, että minua erityisesti kiinnostavia metsä- ja saamelaisasioita käsiteltäessä näkökulma vaihtelee toimittajasta riippuen äärimmäisyydestä toiseen.

Jos Pentti Laitisen Greenpeace-juttu edustaa yhtä äärilaitaa, monet Tapio Mainion jutut edustavat sitä toista. Jaakko Tahkolahti pyrkii käsittelemään (täällä Lapissa) kuumaa saamelaiskysymystä objektiivisesti, mutta Ritva Liikkanen käyttää Helsingin Sanomia sumeilematta omien saamelaispoliittisten mielipiteidensä äänitorvena.